apa plan aku nk wat ye.....

Sunday, October 27, 2013

"ibu... Nk nenok animal.." ;)

Salam alls.... Huurrmm semlm nk le tulis kt blog tp memandangkn line coverage.kt umah agak out semlm.. Tu yg agak payah tu... So hr nie je la mampu tulis sat sblm attend ceramah ttg kebakaran... Layankn aje.. Janji ckup 7hr berkursus selama sethn.. Hihihihi

Memandangkn en hubby ada masa senggang sabtu lps.. Aku pun bg plan yg agak bernas.. Tu.pun sbb anakt dok sibuk.. Nk nenok animal... Nk nenok animal... Ok la.. Ok la.... Ayah xda work baru bole g ok... Bila nmpk ayah dia balik umah je terus diterjahnya si ayah... Hilang penat lelah pun xsempat anak2 dok sibuk nk ajak nenok animal diaorg tu..

Aku pun cpt2 bersiap... Then kami pun pergi la ke Zoo Johor lps waktu zuhur.... Punya la suka budak 2 org nie dpt jpe 'sdara' dia... Hahahaha

Tiket masuk berharga RM2 utk dewasa n kanak2 RM1... Punya la murah kn... Lgpun keluasan Zoo Johor nie xda la luas mana.. Tp ckup la utk bebudak built up diaorg punya ilmu utk mengenal pelbagai jenis haiwan yg ada....

Masuk je kt zoo.. Anak bujang ku, Iszkandar dh menerpa ke kandang burung... Mula la becok mulutnya menerangkn pasa si ayah apa yg dia tgk... Dan bermula la slang omputih dia menyebut segala binatang yg dia nmpk... Hihihi nk wat camne.. Anak melayu celop... Lau kt umah punya la payah dia nk bercerita n bercakap melainkn ada something yg dia minat.. Bila ada je... Cam bertih jagung mulutya berckp... Tp semuanya dlm bahaga inggeris... Huhuhuhu

Nk tau naper iszkandar fluent in english?? Haaaa rahsianya... Sejak dia baby.. Sejak dia dh mula attracted dgn warna, bunyi, benda... Aku dh bukakn kartun... Aku guna astro channel 613, tempah khas utk ank aku... Dan aku bukakn dlm bahasa inggeris.. Xpernah sekali pun aku buka dalam bahasa melayu... Bila dia dh pandai berckp aku cuba buka dlm bahasa melayu, dia marah aku suh tukar bahasa inggeris... Sejak tu jd la "anak melayu celop"...

K.. Cerita ttg zoo... Byk gak la haiwan yg ada... Tp pengurusan di zoo agak kureng la pd aku.. Haiwan byk yg aku tgk byk scar kt bdn haiwan2 tersebut... Kesian plak tgk... Tp anak suka biarkn je la.. Janji anak2 happy... Antara haiwan yg ada, beberapa spesis monyet, beberapa spesis burung, buaya, ular sawa, ostrich, beberapa spesis rusa, harimau, beruang, singa, unta... Yg xda gajah.. Asyik g trainning xbalik2.. Hahahaha

Nie je la beberapa pic yg smpt aku snap.. Telatah diaorg ketika ada kt zoo... Cuma hajat iszkandar nk naik pony x tercapai masa nie sbb pony tgh tdo...

So, ceramah pun dh nk mula... So adiooosss.... Bertemu kita di lain masa... Wassalam... ;p

Friday, October 25, 2013

Makan2 dgn geng makan...

Biasanya hari jumaat waktu lunch mmg pjg dari kul 12.15pm smpai 2.45pm... so.. Dari aku merayap ntah ke memana mengabiskn duit.. (biasanya suka masuk popular belek novel... Hihihi) baik aku plak dgn geng2 makan aku... Last week menu spagethi... Mgu nie plak... Huurrmmmm

Mix Grill Combo Blackpepper mushroom Sauce

Yeeeehaaaaaa.... Sesi gemuk menggemukkn badan dh bermula... Hihihi dgn rasa bangganya utk menambahkan berat badan yg telah berat nie.. Aku pun drive le ke umah membe sebagai tmpt melepak a.k.a memasak... Blackpepper mushroom sauce mmg aku.dh masak mlm td.. Kentang pun aku dh settlekn... So tgl nk membakar segala binatang yg ada.. Menu kami hr nie :
1. Chicken wing marinated
2. Beef marinated
3. Lamb chunk & lamb shoulder marinated

Walllahhh... Hebat gitu... Aku pun try masak shitake mushroom tu.. Teknik saute.. (eh ye ke sebutan n ejaan tu ek...) aku potong nipis cendawan tu, tumis guna butter, tumiskn bwg putih n bwg besar cincang... Letak sket lemon&pepper, herbs parsly n herb ntah apa2 lg.. (main tibai ikut rasa ati.. Hihihi) jd la mushroom aku tu.. Hmmm not bad la.. Kiranya bole wat lg.. Hihihi

Aku pun terlebih rajin.. Wat sendiri blackpepper sauce.. Tp aku cuba olah tmbh fresh shitake mushroom... Huurrrmmm jd jugak...

Oleh kerana bateri hp aku dh mula kong.. Aku brenti sini dulu je la... Next entry aku letak resipi homemade blackpepper mushroom sauce ye... Adioossss!!

Ni la pic lunch kitaorg... Hihihihi

Thursday, October 24, 2013

Chocolate muffin cake

Baru2 nie aku da wat choc muffin cake.. Aku pun xtau nk gelarkn camne.. Nk kata cam cupcake mmg aku wat dlm cup.. Tp lebih pada muffin cupcake kot.. Hihihi aku g jpe mr gugel... Resipi nie aku dpt dari blog org.. Tp lupa plak nk catat website blog tu...

So far yg aku wat setkt yg nie ok la.. Cuma agak termanis (sbb aku xsuka mkn something yg manis2).. Aku wat nie pun sbb ank bujang ku itu sibuk asyik ckp.. "abg nk mkn chocolate cake..." Kesian punya psl aku pun wat la baru2 nie...

Resipi nie aku dpt dan aku olah sendiri (ada bahan yg sesuka ati akh je tmbh... Hihihi)

Chocolate muffin cupcake

Bahan A:
  2 1/2 cawan tepung gandum
  1 1/4 cawan serbuk koko (aku guna van hauten)
  2 1/2 sk baking soda
  1 1/4 sk baking powder
  1 1/2 sk garam
  1 sk nescafe

Bahan B:
  2 1/2 cawan gula (tp aku guna gula castor.. Lau xsuka manis2 kurgkn sket sukatan gula)
  1 1/4 cawan susu (aku guna freshmilk dutchlady)
  3 biji telur (aku guna gred B)
  1/2 cawan minyak sayur (tp aku guna minyak msk biasa je)
  1/4 bahagian butter (aku guna buttercup.. Lebihkn jdkn 1/2 bahagian pun bole)

Bahan C:
  1 penutup esen vanilla
  2 sb sunquick
  2 sb susu pekat

Bahan D:
  1 1/2 cawan air panas

Cara-cara membuatnya...
1. Satukan bahan A dalam bekas, gaul sehingga sebati. Ketepikan
2. Ambil bekas yg lain, masukkan gula dan susu. Kacau sehingga gula hancur kemudian masukkn telur, minyak dan butter yg telah dicairkan.
3. Masukan bahan A sedikit demi sedikit sehingga habis. Kemudian masukkn bahan C dan gaul sehingga sebati.
4. Masukkn pula bahan D. Kacau rata.
5. Masukkn ke dalam cup, 3/4 dari paras cup. Masukkan ke dalam oven dan bakar dalam masa 15-20minit pada suhu 180 celcius. Perlu di ingat sebelum memulakan proses bakar membakar oven.kena panaskn dalam masa 10minit sblm memasukkn adunan cupcake tu.

Dh sia... Tadaaaaaaa ni la hasilnya.... Aku tmbhkn topping coklat n tabur dgn almond n star...

Monday, February 7, 2011

Tempahan untuk jahitan cross-stitch...

Jika ada sesaper nk wat tempahan jahitan cross-stitch.. boleh pilih dari senarai pattern yg ada..



Rose Vase
  • Menggunakan kain count Aida dan benang DMC.
  • Estimate cost : RM400 - RM450 (tertakluk pada harga pasaran semasa benang DMC dan kain)
  • Harga sebenar akan diberitahu kemudian.
  • Stitches adalah tanpa frame.
  • Kos penghantaran kena tambah RM6 untuk Semenanjung Malaysia dn RM8 untuk Sabah/Sarawak
  • Jangkamasa siap berdasarkan pada saiz stitches.

Stunning Iris
  • Menggunakan kain count Aida dan benang DMC.
  • Estimate cost : RM400 - RM450 (tertakluk pada harga pasaran semasa benang DMC dan kain)
  • Stitches adalah tanpa frame.
  • Kos penghantaran kena tambah RM6 untuk Semenanjung Malaysia dn RM8 untuk Sabah/Sarawak
  • Jangkamasa siap berdasarkan pada saiz stitches.


Bird In The Pines
  • Menggunakan kain count Aida dan benang DMC.
  • Estimate cost : RM250 - RM350 (tertakluk pada harga pasaran semasa benang DMC dan kain)
  • Stitches adalah tanpa frame.
  • Kos penghantaran kena tambah RM6 untuk Semenanjung Malaysia dn RM8 untuk Sabah/Sarawak
  • Jangkamasa siap berdasarkan pada saiz stitches.

Sailing Ship
  • Menggunakan kain count Aida dan benang DMC.
  • Estimate cost : RM300 - RM400 (tertakluk pada harga pasaran semasa benang DMC dan kain)
  • Stitches adalah tanpa frame.
  • Kos penghantaran kena tambah RM6 untuk Semenanjung Malaysia dn RM8 untuk Sabah/Sarawak
  • Jangkamasa siap berdasarkan pada saiz stitches.



plan baru....

dh lama aku nantikan saat ini.. cuma xda masa nk buat blog.. nie aku try la buat sikit2 ye...

actually niat dh lama terpendam nk wat cross-stitch... alhamdulillah dh berjaya gak le wat utk diri sendiri cuma yg aku agak terkilan.. ada 1 pattern tu.. aku dh buat 50% tp hilang pulak masa cermin kete aku kena pecah.. sang penyamun itu telah mengangkut beg cross-stitch aku tu b4 aku 'check-in' kat spital.. nk bersalin time tu.... nk wat camne.. penat lelah aku time preggy wat cross-stitch tu x membuahkan hasil.. bukan rezeki aku.... nie aku tgh wat projek cross-stitch aku yg ke 5... hopefully dlm masa terdekat nie leh le siap.. tgk le my maira tu meragam ke idak.. lau meragam... lmbt sikit la.... aiseeeyyyyy